Novela školského zákona dala zelenou výdejnám lesních MŠ

14.7.2020

Lesní mateřské školy již několik let vzdělávají děti v souladu se školským zákonem. Nyní byla schválena také pravidla školního stravování v lesních mateřských školách, které tak mohou v praxi naplnit všechna kritéria bezpečného stravování podle evropských nařízení a současně vydávat jídlo bez nutnosti budovy.

V roce 2016 získaly lesní MŠ díky vstupu do Rejstříku škol a školských zařízení možnost poskytovat povinné předškolní vzdělávání, a také získat finanční příspěvek od státu. S tím se pojí i kontroly ČŠI či krajských hygienických stanic. Z kontrol však vycházel všude stejný problém: stravování. Lesní mateřské školy mají ve školském zákoně jasně určeno, že nesmějí používat stavbu. Z legislativy upravující stravování ve školách ale vyplývalo, že bez budovy nebylo kde jídlo skladovat ani vydávat, což znamenalo jíst jen trvanlivé svačiny, nebo vozit jídlo do školky třikrát denně. Z toho důvodu bylo nutné upravit legislativu pro školní stravování. Lesní školky se s odvahou pustily do vyjednávání a zároveň přesného vymezení správné hygienické praxe stravování venku.

"Asociace lesních MŠ více než tři roky řešila chybějící možnost vydávat dětem jídlo venku. Nově doplněné zařízení školního stravování se nazývá výdejna lesní MŠ. Ta umožňuje zaměstnancům lesní MŠ vydat dětem jídlo, které typicky přiveze catering nebo zajistí vývařovna mateřské školy v blízkém okolí. Napravení tohoto chybějícího článku pomůže zarámovat podmínky pro tento způsob výdeje jídla, registrovat lesním MŠ svou výdejnu a fungovat tak plnohodnotně jako stravování v ostatních mateřských školách," říká předsedkyně Asociace lesních MŠ Tereza Valkounová.

V lese jako u maminky

Lesní MŠ dosud obtížně ve svém okolí hledaly firmy, které by jim dopoledne vozily svačiny do lesa, pak přivezly oběd do zázemí, a nakonec přijely odpoledne s druhou svačinou. To vše proto, že s jídlem nesměla manipulovat osoba z lesní MŠ, ale pouze zaměstnanec cateringové firmy. Na problematiku stravování se Asociace lesních MŠ snažila upozornit kampaní V lese jako u maminky, která odstartovala 3. května 2018 u příležitosti mezinárodního dne lesních mateřských školek. Cílem bylo otevřít téma nutné úpravy právních norem spojených se stravováním v lesních mateřských školách, a zároveň připomínala fakt, že podle tehdejší české legislativy rodiče nemohli dávat svým dětem do školky svačiny (bez ohledu na to, zda se jedná o školku tzv. kamennou či lesní). Kampaň podpořily také známé osobnosti jako Tamara a Tomáš Klusovi, Tereza a Matouš Rumlovi, Veronika Vieweghová a David Kukla. Svačina je přitom pro předškolní děti jedna z nejoblíbenějších aktivit dne.

“Když dítě otevře krabičku s jídlem od rodičů, má tam svůj kousek domova. Pro malé dítě, které se silně spoléhá na své smysly, to znamená bezpečí. A to není vůbec nic zanedbatelného,” dodává Valkounová.

Svačina v lese podle legislativy

Hledání řešení potřebovalo součinnost Ministerstva školství a zdravotnictví. Tyto resorty se několikrát setkaly na půdě Senátu, kde místopředsedkyně Miluše Horská za účasti senátora Miroslava Adámka a dalších pořádala k tomuto tématu několik kulatých stolů. Na posledním z nich vznikla shoda na řešení v podobě ukotvení tzv. výdejny lesní MŠ, kterou poté MŠMT zapracovalo do připravované novely. Návrh, který ve Sněmovně předložil poslanec Jiří Mihola, byl úspěšně přijat jak poslanci tak senátory. Na základě přijaté novely školského zákona (§ 119a výdejna lesní mateřské školy) mohou nyní lesní MŠ stravovat děti ve výdejně, která není budovou.

“Výdejna lesní mateřské školy je typem zařízení školního stravování, které může zajišťovat školní stravování pouze pro děti lesní mateřské školy.” Zákon č. 561/2004 Sb. § 119a odst. (1)

Správná hygienická praxe je nezbytná

Novela zákona tak významně usnadnila fungování lesních školek. Výdej jídla spadá pod tzv. epidemiologicky závažnou činnost, proto je nutné se na oblast stravování připravovat i prakticky. “Paralelně zlepšujeme živou praxi přímo v lesních MŠ a klubech pořádáním odborných seminářů a webinářů zaměřených na implementaci HACCP a dobré hygienické praxe do specifického zázemí lesních MŠ a klubů,” uzavírá Tereza Valkounová.